TIPS VOOR ONTLASTEN MANTELZORGER
Omschrijving:
Als belangrijkste verzorgende van een naaste met dementie, kun je je eigen behoeftes uit het oog verliezen. Om de zorg voor je naaste met dementie lang vol te kunnen houden, moet je goed op je eigen gezondheid letten en tijdig hulp regelen (Bron: Dementie.nl)
Toepassing:
Hulp vragen is voor veel mensen niet gemakkelijk, zeker niet als het voor jezelf is. Je kunt het gevoel hebben tekort te schieten als je ondersteuning vraagt bij de zorg voor je naaste. Misschien vind je het niet prettig als er andere mensen in huis komen om te helpen. Ondersteuning van familie of vrienden is wat dat betreft vaak makkelijker te accepteren dan hulp van vrijwilligers of de thuiszorg. Misschien laat je naaste blijken geen hulp van ‘vreemden’ te willen. Dat maakt de drempel om de zorg uit handen te geven nog hoger
Je naaste heeft er niets aan als je meer zelf blijft doen dan je eigenlijk aankunt. Als je overbelast of overspannen raakt, moet je de zorg juist eerder uit handen geven dan als je je grenzen goed bewaakt. Vraag dus op tijd hulp. Bijvoorbeeld door advies te vragen over de verzorging, door iemand te zoeken bij wie je je hart kunt luchten, of door vervangende zorg te regelen zodat je er zelf even tussenuit kunt (Bron: Dementie.nl)
Tips:
- Alzheimer Nederland heeft een platform ontwikkeld dementie.nl waar ook verschillende problematieken die veel voorkomen bij dementie benoemd worden. Per onderwerp kunt u lezen hoe u problemen tijdig kunt herkennen, welke hulp u kunt inschakelen en andere tips en belangrijke informatie. De onderwerpen die aangeboden worden zijn:
- corona en dementie,
- dagelijks leven thuis,
- actief blijven,
- zelfstandig blijven,
- geheugenproblemen,
- veranderingen in gedrag,
- lichamelijke veranderingen,
- regelzaken, zorgen voor je naaste en jezelf,
- hulp en ondersteuning thuis,
- opname in een verpleeghuis en laatste zorg.
- Een goed gesprek met iemand die weet waarover je het hebt kan erg opluchten. Je voelt je dan begrepen en gesterkt. Zo'n gesprek kun je voeren met verschillende personen, bijvoorbeeld een casemanager. Een casemanager begeleidt niet alleen mensen met dementie tijdens het ziekteproces, maar heeft ook oog voor de behoeftes van hun naasten.
- Mantelzorgondersteuning / Alzheimercafé: Overal in het land zijn organisaties waar je terecht kunt voor informatie en advies. Daarnaast heb je organisaties zoals Alzheimercafé waar je op een laagdrempelige manier in contact kunt komen met lotgenoten.
- Een zinvolle/betekenisvolle daginvulling van de dementerende kan ook zorgen voor het ontlasten van de mantelzorger (zie kopje daginvulling)
Prijsindicatie:
Minimum prijs:€0,00Maximum prijs:€0,00