ROLSTOEL
Omschrijving:
Een rolstoel is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Er zijn duwrolstoelen en rolstoel-zelfbewegers. De duwrolstoel heeft kleine wielen achter en is daardoor gemakkelijk bij het rijden in kleine ruimte en is eenvoudiger in te klappen en past in de kofferbak van de meeste auto’s. De persoon die in een duwrolstoel zit kan de rolstoel niet verplaatsen, zelfs niet omdraaien. Dit vinden veel mensen niet prettig. Een rolstoel-zelfbeweger heeft grote wielen achter met een hoepel. Door aan de hoepel te draaien rijdt de rolstoel. Zo kan de persoon in de rolstoel zelf rijden. Maar een rolstoel-zelfbeweger heeft meestal ook duwhandvatten, zodat een begeleider de rolstoel kan duwen. Verder zijn er verschillende typen rugleuningen, armleuningen en beensteunen. Deze kunnen op beide uitvoeringen voorkomen.
Toepassing:
Een rolstoel is een oplossing voor personen die niet of moeizaam kunnen lopen. Voor dagelijks langdurig zitten in de rolstoel is het belangrijk dat de rolstoel op maat wordt aangemeten en voldoende ondersteuning biedt.
Tips:
Bij het kopen van een rolstoel is het belangrijk om op een aantal punten te letten.
- Is de rolstoel verkrijgbaar in de juiste maat? Bij een rolstoel die intensief gebruik wordt is dit belangrijker dan een rolstoel voor incidenteel gebruik. Belangrijke maten zijn de zitbreedte, zitdiepte, onderbeenlengte en armleuninghoogte. Hoe u de maten kunt bepalen leest u hier.
- Het frame van een rolstoel is meestal gemaakt van aluminium of staal. Een stalen rolstoel is zwaarder, maar meestal wel goedkoper. Als de rolstoel veel getild moet worden, bijvoorbeeld in de kofferbak van een auto, dan is het gewicht van de rolstoel wel belangrijk. Op het rijgedrag heeft het gewicht van de rolstoel nauwelijks invloed. De inzittende is immers veel zwaarder dan de rolstoel.
- De meeste rolstoelen hebben een kruisframe en zijn hierdoor opvouwbaar, zodat ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Hierdoor ontstaan er wel wrijving in het frame waardoor een opvouwbare rolstoel zwaarder rijdt dan een rolstoel met een vast frame. Voor standaard gebruik zal dit niet veel uitmaken, maar personen die de rolstoel intensief of sportief gebruiken hebben meestal de voorkeur voor een vastframe rolstoel.
- De eenvoudige rolstoel hebben een vaste positie van de achteras. Bij de meer geavanceerde rolstoelen kan de plaats van de achteras ingesteld worden. Door deze instelling kan het zwaartepunt van de rolstoel optimaal ingesteld worden. Hierdoor kan deze rolstoel lichter rijden.
- De meeste rolstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Voor zwaardere personen is er een XL uitvoering. Deze rolstoelen hebben een verstevigd frame.
- De achterbanden zijn met lucht gevuld of massief. Massieve banden zijn onderhoudsvrij en genieten daarom meestal de voorkeur.
- Quick Release wielen maken het mogelijk de wielen van het frame te halen, zo kan de rolstoel klein worden gemaakt voor transport.
- Bij rolstoelen voor incidenteel en kortdurend gebruik is een rugleuningmat voldoende. Wordt de rolstoel intensief gebruikt dan is een rugleuning met spanbanden aan te bevelen. Door het aantrekken of laten vieren van de spanbanden kan de ondersteuning in de rug ingesteld worden.
- De zitting bestaat standaard meestal uit een zitmat met los zitkussen. Eventueel kan het zitkussen vervangen worden door een antidecubitus zitkussen dat beschermt tegen doorzitten.
- De beensteunen van de rolstoel zijn meestal in lengte verstelbaar. Bij lange of juiste kleine personen is het belangrijk om na te gaan of de verstelmogelijkheden voldoende zijn. De beensteunen hebben een hakbanden op iedere voetplaat of een kuitband tussen de beensteunen. Deze kuitband moet eerst losgemaakt worden voordat de beensteun verwijderd kan worden.
- De armsteunen zijn meestal voorzien van kledingbeschermers, zo komt de kleding niet tegen het wiel tijdens het rijden.
- Armsteunen die afneembaar zijn of weggeklapt kunnen worden vergemakkelijken het in en uit de rolstoel tillen van een persoon.
- Lange armleuningen zijn gemakkelijk om steun te nemen bij het opstaan vanuit de rolstoel, maar bemoeilijken te zitten aanschuiven aan tafel.
Vergoedingsmiddelen:
Rolstoelen kunnen worden vergoed door de WMO. U kunt informatie vragen bij uw gemeente vóór aanschaf. Vergoeding na aanschaf is meestal niet meer mogelijk.
Verkrijgbaarheid:
- Winkel voor revalidatiehulpmiddelen
Prijsindicatie:
Minimum prijs:€250,00Maximum prijs:€2000,00